El naixement de l'Ateneu i els seus primers 100 anys de vida

No és el més habitual per a nosaltres, però, en ocasions, les efemèrides es mereixen un esforç, per molt efímer que pugui arribar a ser l’acte.

Com a historiadors i coneixedors del patrimoni i la història, participar en esdeveniments únics com ho és la celebració del centenari d’una entitat, com és el cas d’aquest any de l’Ateneu Cultural i Recreatiu de Santa Margarida de Montbui, sempre és una bona oportunitat d’explorar nous camins i, alhora, socialitzar un coneixement del nostre passat no sempre prou conegut.

Per això, hem preparat i durem a terme, aquest divendres 17 de gener, una conferència sota el títol “El naixement de l’Ateneu i els seus primers 100 anys de vida”, que s’iniciarà a les 20:00 h a la seu de l’entitat.

I, és clar, hi sou convidats!

El "top ten" del 2019

Ara que està a punt de deixar-nos el 2019 per començar un nou any, ens aturem a fer una breu mirada enrere per valorar com ha anat l’any. Aquest any hem afegit tres propostes més al nostre catàleg, a un ritme, com sempre, de a poc a poc i bona lletra, com sempre, malgrat haber hagut d’aturar algunes de les nostres visites, que ben aviat tornaràn.

Això, de ben segur, ens ha ajudat a incrementar el percentatge de visitants en gairebé un 10% respecte l’any 2018, un creixement més tranquil que en altres anys que també s’ha notat al nostre web, amb poc més de 10.000 visualitzacions durant tot l’any (una xifra no del tot dolenta, que ens ha fet superar una barrera important).

Ara, us deixem amb el nostre TOP TEN del 2019.

Els 10 elements més vists al web

 1. Igualada Medieval
 2. La Llacuna Emmurallada
 3. Vallbona, parada i fonda
 4. El Castell d’Òdena
 5. Tous Medieval
 6. La Torre de Claramunt
 7. Castell de Montbui
 8. Vilademàger, el castell solitari
 9. Castell de Jorba
 10. Rubió, el castell amagat

Les 10 experiències més viscudes

 1. Castell de Montbui
 2. Tous Medieval
 3. La Llacuna Emmurallada
 4. Castell d’Òdena
 5. Igualada Medieval
 6. Vallbona, parada i fonda
 7. Rubió, el castell amagat
 8. Art Ecclesia
 9. Castell de Miralles
 10. Castell de Jorba

Capellades, nou Nucli amb Encant

El petit poble de Capellades, on hi destaca la Bassa, s’incorpora al club dels Nuclis amb Encant amb un nou mapa de la col·lecció impulsada per Anoia Turisme.

Amb aquesta eina, podreu descobrir els elements més destacats del patrimoni capelladí tot fent una passejada.

El podreu trobar en aquest enllaç.

La Torre de Claramunt: reobrim!

Com passa el temps! Ja gairebé hem arribat a desembre i això vol dir que el darrer bastió dels Claramunt reobre les seves portes, fet que només succeeix dos cops a l’any.

Així doncs el proper 7 de desembre, i en tres torns (10:00; 11:00 i 12:00) tornarem a fer visible els secrets de la Torre de Claramunt, un castell que esdevingué el darrer refugi d’un dels grans llinatges de l’Anoia.

Però per descobrir-lo, haureu de fer la vostra reserva!

No us n’oblideu!!

Seguim formant-nos!

Aquest final de setmana és molt especial per a nosaltres.

Un cop més, i per tal de seguir treballant en l’increment de la qualitat dels nostres serveis, iniciem una nova ronda formativa dins del programa Catalonia Sacra.

Aquesta formació, encaminada a dotar el nostre equip d’eines per al coneixement i transmissió del patrimoni religiós, també ens permet aprofundir en tècniques de comunicació i coneixements que podem aplicar a altres espais patrimonials.

El patrimoni religiós és rellevant i nombrós, però també el gran desconegut, i alhora, ens permet entendre millor la nostra societat, en el passat i en el present.

Així, aquest divendres i dissabte, 25 i 26 d’octubre, iniciem una nova ronda formativa a la Vall d’Aran. Circumstància, però, que no afectarà a les visites programades per a aquest cap de setmana.

Suspensió de les visites al Castell de Jorba

La represa de les intervencions al Castell de Jorba, un fet llargament esperat, ens obliga a SUSPENDRE temporalment les visites guiades periòdiques que hi duem a terme.

Aquesta nova intervenció, que s’ha d’iniciar el proper 30 de setembre, aportarà, amb seguretat, nous elements i nous aspectes per a aprofundir en el coneixement de la que va ser una de les grans fortaleses de la Conca d’Òdena.

Tan bon punt aquesta intervenció finalitzi, reprendrem les visites, amb nous espais i elements.

Seguirem informant.

Alguns escenaris (i personatges) de la Guerra de Successió a l’Anoia

Si bé el territori de l’Anoia serà, durant la Guerra de Successió hispànica (1702-1714) un escenari secundari, en algunes ocasions prendrà un protagonisme determinant. Us proposem un recorregut per alguns dels escenaris i personatges anoiencs de la Guerra de Successió.

L’inici d’aquest recorregut pels escenaris de la guerra per l’Anoia el trobarem a la Torre de la Manresana (els Prats de Rei), un punt ineludible. Aquest antic castell medieval (apareix ja documentat el  1034) esdevindrà punt clau per al control de la batalla de Prats de Rei, enfrontament que s’estendrà entre el setembre i el desembre del 1711 i que esdevindrà  una de les darreres grans victòries austriacistes.

El següent espai el trobarem, encara, a l’Alta Anoia. Es tracta del Castell de Rubió que ja al segle XVIII formava part dels dominis de Joan Antoni de Boixadors i Pinós, vescomte de Savallà, qui esdevindrà director de la Capella de Música de Viena, sota Carles III d’Àustria.

D’aquí us podreu desplaçar fins a Argençola, on trobareu les armes, a l’església de Sant  Llorenç,  d’Onofre de Rocabertí-Argençola, segon marqués d’Argençola, títol creat per Felip V el 1702 per al seu pare, Jeroni.

Seguirem viatge, ja a la Conca d’Òdena, on ens trobarem amb els vestigis d’un dels protagonistes involuntaris del 1714. Joan de Lanuza-Vilarig-Montbui i Oms, cap del Braç Militar de Catalunya, comte de Plasencia i senyor de Montbui. Qui l’11 de setembre de 1714 es veié obligat a liderar la darrera defensa del baluard de Santa Clara, com a alferes major de la Bandera de Santa Eulàlia. La seva presència a Santa Margarida de Montbui encara queda ben palesa a l’església de Santa Margarida i, també, al Palau dels Comtes de Plasencia.

Sense sortir encara de la Conca, ens trobem el Castell de Claramunt, una de les fortaleses medievals més rellevants de la comarca i, als seus  peus, la Pobla de Claramunt qui té el poc envejable honor de ser una de les nombroses viles cremades durant aquell conflicte. Els fets es remunten al juny del 1714 en què una tropa de 300 miquelets s’emparen del castell. Els soldats comandats pel brigadier Diego Gonzàlez, incapaços de prendre el castell, cremaran la vila com a represàlia.

Tot seguit, el següent punt del nostre viatge el trobarem ben a prop: a la Torre de Claramunt un castell vinculat als cavallers de Claramunt a partir del segle XIV (si bé ja existia al segle XII) però que el 1722 va estar a punt de desaparèixer engolit per les flames de l’incendi (originat per causes desconegudes) que l’afectà, això mentre Josep Antoni de Ribera i Espuny-Claramunt es troba en el seu desterrament a Burgos.

Finalitzarem aquesta ruta gairebé ja fora de la comarca, al Castell de Cabrera, un domini a inicis del segle XVIII dels Foixà: concretament Antoni de Foixà-Camporrells i Mòra, regidor perpetu de Barcelona  ennoblit per Felip V. i senyor de Vallbona d’Anoia on podreu fer parada i fonda.